Jdi na obsah Jdi na menu

Jak pohlaví ovlivňuje výcvik koně - Klisna

16. 2. 2013

 Mnoho klisen pod vlivem hormonů mění své nálady velmi často. Proto si někteří lidé možná myslí, že jsou příliš náladové, a že chápou stejnou věc pokaždé jinak. Jiní lidé si zase myslí, že klisny jsou bezpečnější než hřebci. Myslím, že záleží na zkušenostech a úhlu pohledu. Je samozřejmé, že změny nálad jsou způsobeny měnící se hladinou hormonů, proto bychom takové chování měli přijmout a nepřít se s klisnou o správnosti jejího jednání. Klisny jsou mnohem méně předvídatelné než hřebci či valaši, protože to, co  zajímá hřebce, jsou většinou klisny. Klisny jsou však složitější. Nedovolí vám ihned přerušit všechno, co dělají. Nejprve se rozhodnou, zda vám vůbec nějakou pozornost budou věnovat.

 

Klisny si často brání své vlastní teritorium. Pokud se cítí ohroženě, často se chovají agresivně. Ve většině případů je kopajícím koněm klisna, která si myslí, že ji někdo ohrozil tím, že vstoupil do jejího teritoria, aniž by mu to dovolila. Nesmíte se dostat moc blízko bez pozvání.

 

Pokud se ve stáji snažíte vstoupit ke klisně, která se považuje za pána domu, měli byste respektovat její postoj a pokusit se s ní domluvit namísto vyvolávání sporu.Můžete si tedy vzít preventivně do ruky bičík a ohánět se s ním klisně za zadkem. Budete pak ale po dlouhou dobu považováni za vetřelce, který se domáhá vstupu neprávem. Jestliže se však přiblížíte ke dveřím boxu klidně a počkáte na její reakci, dá vám šanci. Počkejte, až se po vás ohlédne, a když uvidí, že respektujete její území, zpravidla vám dovolí jít dál. Když se k vám klisna točí zadkem, dává vám tím najevo, že jste v jejím domě, a že máte respektovat pravidla, která v něm nastolila. Pokud chcete vstoupit, musíte se chovat zdvořile. Jakmile její postoj nerespektujete, dává vám najevo, že jste hrubí pokaždé, když přicházíte.

 

Některé klisny jsou velmi milé a dovolí vám dělat běžné věci bez zbytečných okolků. Ostatní, zvlášť ty dominantní, nesmí nikdy přijít na to, že mohou "šéfovat". Všechny nové věci, které ji ukazujete, musíte zavádět tak, aby si myslela, že to byl právě její nápad. Nikdy si nesmí uvědomit, že vedete vy ji, a ne ona vás.

 

Pokud je něco opravdu bezvýsledné, je to spor s klisnou. Pokud překročíte vytyčenou mez, vymstí se vám to.

 

Mnoho klisen se rádo předvádí. Zatímco hříbata a valaši se během svého prvního vstupu do haly chlubí decentně tak, aby zaujali, klisna silné osobnosti je schopná udělat velkolepou show ve formě zběsilého úprku, ukázek vykopávání a jiných psích kusů. Přitom se vzápětí otáčí, aby se přesvědčila, že její číslo někdo viděl. Myslí si, že je vždy v právu. Proto ji nechte předvádět její ukázky až do doby, než bude chtít přijít k vám. Pokud si bude myslet, že je na vrcholu hierarchie, bude považovat za naprosto adekvátní, že o ni pečujete, hřebelcujete ji a poskytujete jí pozornost.

 

Nikdy se nesnažte s klisnou bojovat. Každý nový krok musíte rozdělit na co nejmenší kousky. Každá nová věc musí být nanejvýš dva slepičí kroky od toho, co už klisna zná a považuje za své.

 

Některé klisny těžce nesou, když porušíte rutinní chování, kterým jí projevujete zájem. Jestliže při procházení stájí jste zvyklí se zastavit u dveří jejího boxu a pomazlit se s ní, či jí dát pamlsek a jednou to neuděláte, otočte se pak a podívejte se,  jak se šklebí a vzteká. Je rozhořčena, že jste jí neprojevili službu, na kterou je zvyklá a kterou považuje za samozřejmost.

 

Na rozdíl od klisenvalaši se zpravidla chovají přátelsky, i když jim „službu" neprojevíte. Hřebci, když vás vidí přicházet, čekají od vás nějakou zábavu, povyražení. Pokud je opomenete, ponoří se opět do žraní.

 

Staří mistři vědí, že jsou jen dva způsoby, jak je možné přít se s klisnou, a žádný nefunguje.:)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář