Jdi na obsah Jdi na menu

Trénink koně

16. 2. 2013

 

Jak trénovat koně?

Zaměřme se nejdříve na „teorii“ tréninku. Trénink koně je založen na fyzické zátěži pracujících tkání a orgánů. To znamená svalů, kostí, šlach, kloubů, plic nebo cév. Při této zátěži se tkáně poškozují, organismus spotřebovává zásoby energie a v tkáních se kumulují produkty látkové výměny. Při následném odpočinku tkáně regenerují, doplňují se zásoby energie, odstraňují se zplodiny látkové výměny. Pokud se fyzická zátěž opakuje častěji, organismus do následné regenerace zapojuje intenzivněji a tkáně se tak stávají odolnějšími a silnějšími.

 

Na tom fyziologickém principu tedy funguje trénink. A z toho vyplývají i zásady, které je nutno při tréninku dodržovat.

 

Poškození tkání je přímo úměrné intenzitě zátěže. Proto, aby organismus koně skutečně trénoval, je nutné zvolit i přiměřenou zátěž.Malá zátěž ničemu nepomůže, příliš velká zátěž může organismus koně poškodit.

 

Zátěž lze dobře posoudit podle tepové frekvence.Čím vyšší frekvence, tím vyšší zátěž. Tepová frekvence by se měla vrátit do normálu asi za dvacet minut po ukončení tréninku. Trvá-li uklidnění déle, je potřeba zátěž zmírnit. Při rychlejším uklidnění se naopak může přidat.

 

Další zásadou je to, že po každé zátěži musí kůň odpočívat.Ovšem odpočinek nesmí být zase příliš dlouhý nebo naopak příliš krátký. Platí však, že stejná zátěž čili práce se nesmí dělat během dvou dnů.

 

Kondici koně můžeme tréninkem jen udržovat nebo ji zlepšovat k přiměřené hranici postupným zvyšováním. Vhodný trénink prováděný jednou týdně kondici udržuje, trénink dvakrát až třikrát týdně kondici zvyšuje. Při trénování koně musíme brát v úvahu i to, jak chceme koně využívat a samozřejmě taky jeho aktuální kondici a zdravotní stav.

 

Rozlišují se totiž dva typy zátěže a to buď vytrvalostní, nebo rychlostní-silová. Jde ovšem také o to, že jednotlivé jezdecké disciplíny kladou na koně specifické požadavky. Podle toho kritéria můžeme trénink také rozlišit na trénink základní a specializovaný.

 

Typy tréninku koně

Základní trénink je o tzv. nadýchání koně.Proto se také označuje jako kardiovaskulární, protože podporuje rozvoj srdeční činnosti, zvyšuje množství hemoglobinu i produkci energetických enzymů. Tento trénink je vytrvalostní, to znamená i pomalejší. Při nadýchání se ale netrénují kosti. Základní trénink je proto potřebné časem kombinovat s rychlostním tréninkem.

 

Součástí základního tréninku by mělo být ovšem i posilování. O něm je silový trénink. Jeho součástí může být chození do svahu, jízda v hlubokém a měkkém terénu, skákání nebo třeba zvyšování zátěže v sedle.

 

Specializovaný trénink může začít, až když je kůň patřičně nadýchaný a silný.Speciální trénink už se odvíjí podle potřeb konkrétní jezdecké disciplíny. U koně se tak rozvíjí vytrvalost, rychlost, síla či obratnost.

 

Nezbytnou součástí tréninku je i uvolňování, protahování a také přiježďování koně.

 

Tím se dostáváme k tréninkovému plánu. O tom jak by měl tréninkový plán vypadat, se více dozvíte v článku, který se touto problematikou podrobně zabývá.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář